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Since the 1994 Missouri Informal Opinion 940163, lawyers in Missouri have
understood that it is ethically permissible to accept credit cards for payment of legal

fees and expenses.

But that opinion did not identify a specific system for an attorney to implement to
ethically accept credit cards. Since that time, much has changed as to how credit
cards are used and processed. The Advisory Committee has published Informal
Opinion 2014-05, which provides lawyers with clear delineation as to where to place

funds accepted by credit card.[1] Informal Opinion 2014-05 states:

Question 1: If a credit card processing company will allow deposits and debits out of
only one account, is it ethically permissible to allow credit card payments of
advanced funds for fees and expenses to be deposited into the operating account and

immediately transferred into the trust account?

Answer 1: No. Pursuant to Rule 4-1.15(a) and (c), a client’s advance payment of fees
and expenses must be deposited in the trust account, and those funds may not be held.
even temporarily. in Attorney’s operating account. Funds should be withdrawn
promptly from the trust account as fees are earned or expenses incurred, pursuant to

Rule 4-1.15(c) and Formal Opinion 128.

Question 2: Is it permissible for Attorney to allow the credit card company to take
debits from Attorney’s operating account only and make deposits in either Attorney’s
trust account or operating account, as designated by Attorney as either eamed fees or

advance payment of fees and expenses?

Answer 2: Yes. This method complies with Rule 4-1.15(a) and (c). And. in
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accordance with Rule 4-1.15(a)(3), it is not permissible for chargebacks to come from

the trust account.

Question 3: Is it permissible for Attomey to place all deposits from a credit card

transaction into the trust account but take all debits from the operating account?

Answer 3: Yes, this method complies with Rule 4-1.15, provided Attorney removes
from the trust account any funds that represent earned fees within a reasonably

prompt period of time.

Lawyers should be mindful in accepting credit cards that, as is the case with any
representation, the unearned fees and expenses must be held in the client trust account
in accordance with the safekeeping provisions of Rule 4-1.15(a). However, credit
card companies should not be able to debit from the trust account, even in the event
of a chargeback. Additionally, it is important to ensure that proper records are kept
from credit card transactions. Rule 4-1.15(f)(11) requires that you maintain records
as “... permitted by law and the payment card industry data security standard.” I
encourage lawyers to carefully review their procedures for accepting credit cards to

ensure that they are being handled properly.

Informal advisory opinions are published at
http://www.mobar.org/ethics/informalopinions.htm, and may be searched by
keyword, opinion number, or topical index. For information about requesting an
informal advisory opinion, please visit the Legal Ethics Counsel Office website at

http://molegalethics.org/requesting-an-informal-advisory-opinion/.

Endnotes
1 See Mo. Sup. Ct. R. 5.30(c).
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