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The Ethics of Client Trust Accounts: Frequently Asked
Questions

by Melinda J. Bentley[1]

Some of the most frequently asked questions of the Legal Ethics Counsel office focus
on how to comply with ethical obligations related to handling client trust accounts.
Lawyers are often wary of making a misstep with their client trust accounts, but by
instituting sound accounting practices within their offices in accordance with Rules 4-
1.145 —4-1.155, lawyers should be able to readily comply with their safekeeping
obligations. To assist lawyers with meeting these obligations, this article will provide

answers to some of the most frequently asked ethics questions.

Q: How do I find out if my financial institution is approved to hold client trust

accounts?

A: There are two steps by which financial institutions may be approved to hold client
trust accounts. First, the financial institution must be deemed “eligible” by the
Missouri Lawyer Trust Account Foundation in accordance with the requirements of
Rule 4-1.145.[2] Second, the financial institution must be “approved” by the
Advisory Committee pursuant to the regulation it has adopted. which includes
overdraft reporting to the Office of Chief Disciplinary Counsel.[3] To find out if a
financial institution is approved to hold client trust accounts, you may view the list

published at www.Mo-Legal-Ethics.org.

Q: What do I do when I receive a payment through an instrument that contains

both earned fees and advance payment of fees and expenses?

A: Rule 4-1.15(a)(4) requires that receipts be deposited intact, so you cannot make a
split deposit.[4] The proper way to handle this situation is to deposit the full amount
into the trust account. Once the funds have become “good funds,” meaning the funds
have actually been collected by the financial institution in which the trust account is
located,[S] you should then transfer the earned fees into your operating account

within a reasonably prompt period of time.
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Q: May I keep my own funds in the client trust account?

A: No. you may not keep your own funds in the client trust account except an
amount necessary for the sole purpose of paying bank service charges.[6] If you do
have bank service charges that you pay regularly. you should transfer a reasonable
amount of your own funds into the trust account on a regular basis to cover those

service charges.

Q: What do I do when I know there is a valid lien, but the client wants me to

disburse all of the settlement funds directly to the client?

A: When you receive funds or other property in which a client or third person has an
interest, you have an obligation to promptly notify that person, and promptly deliver
those funds to that person.[7] If there is a dispute as to who owns those funds. in this
scenario a lienholder and the client, you are obligated to hold those funds separately
until the dispute is resolved. but should disburse any portions that are not disputed.
[8] Comment [8] to Rule 4-1.15 states that “[a] lawyer may have a duty under
applicable law to protect such third-party claims against wrongful interference by the
client. In such cases, when the third-party claim is not frivolous under applicable
law, the lawyer must refuse to surrender the property to the client until the claims are
resolved.” That comment further notes that a lawyer should not unilaterally try to
arbitrate a dispute between a client and a third party, in this scenario a lienholder, but
where there are “substantial grounds for dispute as to the person entitled to the funds,

the lawyer may file an action to have a court resolve the dispute.”[9]

Q: How do I properly accept payments by credit card?

A: Missouri Informal Advisory Opinion 2014-05 addresses the ethical ways to
handle accepting credit cards to pay fees and expenses. The first and best option is to
find a credit card company that will permit you to choose for each deposit whether
the funds will be deposited into your trust account or your operating account. That
way, advance payment of fees and expenses go into your trust account, and earned
fees go into your operating account. Debits must come only from your operating
account. The second option is to place both the advance payment of fees and
expenses, as well as the earned fees. into the trust account. Then you should transfer
the earned fees into the operating account within a reasonably prompt period of time
after they become “good funds.”[10] As with the first option, debits must only come

from your operating account.

Q: How do I ethically handle flat fees?

A: Flat fees are ethically permissible, but they are always subject to the
reasonableness standard under Rule 4-1.5(a). Flat fees, as with all other fee
arrangements, are always subject to refund. Missouri Supreme Court Advisory

Committee Formal Opinion 128 provides that “nonrefundable” or “minimum” fees
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are nof ethically permissible.[11] If the flat fees are being collected in advance of
the services being performed, then they are advance payment of legal fees and
expenses, and you must deposit them in the trust account in accordance with Rule 4-

1.15 until such time as they are earned fees or expenses incurred.[12]

Q: How do I determine if I should be using an IOLTA or non-IOLTA trust

account?

A: You are required to make a determination as to whether the client or third person
funds should be deposited into an IOLTA or non-IOLTA account.[13] Rule 4-
1.155(a)(3) provides factors for you to consider in making that determination, which
include how much interest the funds would earn during the period you will be holding
the funds, the costs of establishing and administering the non-IOLTA account, how
you or the financial institution will be able to calculate and pay the interest to the
client or third person. and other circumstances that affect the ability of the client or
third person to earn income in excess of the costs incurred to secure that income.
Rule 4-1.155(a)(4) provides that the determination as to whether the funds can eam
income in excess of the costs “shall rest in the sound judgment of the lawyer or law
firm, and no lawyer shall be charged with an ethical impropriety or breach of

professional conduct based on the good faith exercise of such judgment.”

Q: Can I have a nonlawyer assistant act as a signatory on my trust account?

A: Only a Missouri lawyer or a person under the direct supervision of a Missouri
lawyer can be an authorized signatory or person authorized to make transfers from
client trust accounts.[14] Comment [2] to Rule 4-1.15 notes that nonlawyer access to
trust accounts should be limited and must be closely monitored by the lawyer. “The
lawyer has a non-delegable duty to protect and preserve the funds in a client trust
account and can be disciplined for failure to supervise subordinates who
misappropriate client funds.”’[15] When you have a nonlawyer assistant helping you
with your trust account, be sure that you properly train and supervise that nonlawyer
assistant and make reasonable efforts to ensure that the nonlawyer assistant’s conduct

is compatible with your professional obligations.[16]

Q: What records must I keep regarding my trust account?

A: You must maintain complete client trust account records for at least six years after
the termination of the representation or the date of the last funds disbursement,
whichever is later.[17] (This timeframe was increased from five years to six years
effective July 1. 2016.)[18] Complete trust account records are set forth by Rule 4-

1.15(f) and include at a minimum:

(1) receipt and disbursement journals containing a record of deposits to and
withdrawals from client trust accounts, specifically identifying the date, source, and
description of each item deposited as well as the date. payee, and purpose of each

disbursement;
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(2) ledger records for all client trust accounts showing, for each separate trust client
or beneficiary, the source of all funds deposited, the names of all persons for whom
the funds are or were held, the amount of such funds, the descriptions and amounts of
charges or withdrawals, and the names of all persons or entities to whom such funds

were disbursed;

(3) fee agreements. engagement letters, retainer agreements and compensation

agreements with clients:

(4) accountings to clients or third persons showing the disbursement of funds to them

or on their behalf;

(5) bills for legal fees and expenses rendered to clients;

(6) records showing disbursements on behalf of clients;

(7) the physical or electronic equivalents of all checkbook registers, bank statements,
records of deposit, pre-numbered canceled checks, and substitute checks provided by

a financial institution;

(8) records of all electronic transfers from client trust accounts, including the name of
the person authorizing transfer, the date of transfer, the name of the recipient and
confirmation from the financial institution of the trust account number from which

money was withdrawn, and the date and the time the transfer was completed:

(9) reconciliations of the client trust accounts maintained by the lawyer;

(10) those portions of client files that are reasonably related to client trust account

transactions; and

(11) records of credit card transactions with clients to the extent permitted by law and

the payment card industry data security standard.[19]

Q: How often must I reconcile my trust account?

A: Missouri Rule of Professional Conduct 4-1.15(a)(7) provides that “[a]
reconciliation of the account shall be performed reasonably promptly each time an
official statement from the financial institution is provided or available.” Those
reconciliations then become part of the required trust account records to be preserved.
[20] In order to ensure proper accounting of all funds being held in the trust account,
it is important to perform a reconciliation between the bank statements. receipt and
disbursement journal, ledger, and any additional necessary documentation each time
you receive an account statement or one is made available to you electronically by

your financial institution. Typically, these statements are supplied by financial
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institutions monthly. so a reconciliation should be performed reasonably promptly

thereafter.

Q: What do I do if I cannot locate my client and I am holding client funds in my

trust account?

A: First, you must make all reasonable efforts to locate your client as part of your
duty of diligence under Rule 4-1.3. If, after reasonable efforts. you are unable to
locate the client, you must continue to hold those funds in your trust account until
such time that the client can be located. Missouri Supreme Court Advisory
Committee Formal Opinion 118 provides that the funds may be disposed of in
accordance with the unclaimed property laws of Missouri.[21]

Q: What do I do with excess funds in my trust account that were paid by a third

party for the representation of a client?

A: Missouri Informal Advisory Opinion 20050041 suggests that “it is useful to have
an agreement about what happens to the funds if: (a) the representation is prematurely
terminated, or (b) the representation terminates normally, but there are funds left, or
(c) the third party demands his or her money back while the representation is
ongoing.” The Rules of Professional Conduct do not address who owns excess funds
in a third-party payee relationship; however, it is important to remember that Rule 4-
1.8(f) prohibits a lawyer from accepting compensation for representing a client from
someone other than the client unless the client gives informed consent, there is no
interference with the lawyer’s independent professional judgment or with the lawyer-
client relationship, and confidential information is protected in accordance with Rule
4-1.6. If two or more persons claim an interest in those excess funds, follow Rule 4-

1.15(e) and Comment [8].[22]

Q: When I am jointly representing a client with another attorney not in my law
firm, and we have a division of fees agreement pursuant to Rule 4-1.5(e), may I

hold the fees that are for that other attorney in my trust account?

A: Yes, that is the proper way to hold the fees that belong to another attorney not in
your law firm when you have a division of fee agreement under Rule 4-1.5(e). For
purposes of Rule 4-1.15, those are funds of a third person that should be properly
secured separately from your own funds. You have an obligation to promptly notify
the lawyer not in the law firm that you have received the funds and should promptly
deliver those funds to the lawyer upon the funds becoming good funds. so long as the
funds are not in dispute.[23]

Q: I have earned fees sitting in my client trust account. May I just pay my bills

directly from that account?

A: No! It is imperative that you take ownership of any earned fees sitting in your

client trust account. The trust account has the special purpose of protecting funds
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being held for clients or third persons in connection with a representation. not holding
earned fees of lawyers. Before utilizing any earned fees, you must take ownership of
those funds by transferring them to an operating account. Otherwise the lawyer has
defeated the special purpose of the trust account. “*Paying personal expenses fiom a
client trust account clearly is prohibited by Rule 4-1.15.[24]

If you still have questions about the Rules of Professional Conduct regarding trust
accounts or any other ethics issue. you are always welcome to contact the Legal
Ethics Counsel office (www.Mo-Legal-Ethics.org) to seek an informal advisory
opinion about your prospective conduct under the Rules of Professional Conduct.
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